La început de an, auzim mereu vorbindu-se despre obiective și despre cât de important e să le definim clar, SMART – să fie specifice, măsurabile, abordabile, relevante și încadrate în timp.
Pe lângă această strategie, ai șanse mai mari să îți îndeplinești obiectivul, indiferent care este el, dacă el este asociat unei intenții.
Intenția este primul pas și totodată partea de “vizualizare” a îndeplinirii unui vis. Se referă la scopul general pe care ți-l propui, însă fără să te preocupi de cum îl vei atinge (pentru asta sunt obiectivele și planificarea). Intenția este pornirea interioară conștientă, însoțită de un efort volitiv.
Diferența dintre obiectiv și intenție
Spre deosebire de obiective, care vizează rezultate specifice, măsurabile, intențiile sunt mai generale, deschise și se referă la emoții și stări de spirit. Intențiile sunt mai mult despre cum vrei să te simți decât despre cifre și imprimă acțiunii tale direcție și energie. La fel ca obiectivele, intențiile pot viza sfere diferite din viață: bani, relații, loc de muncă, dezvoltare personală, sănătate etc.
Așadar, visează cu ochii deschiși, gândește-te cum vrei să te simți și conștientizează direcția, apoi setează-ți o intenție clară. Cu cât este mai puternică dorința ta de a o îndeplini, cu atât mai mult te va ajuta la construirea și îndeplinirea obiectivelor. La început poate să fie vag definită, dar cu cât reflectezi mai mult, cu atât ea va prinde contur.
Cum te ajută setarea unei intenții
Când îți stabilești o intenție, creezi o viziune care îți va însoți obiectivul sau obiectivele, încărcându-le cu energie și încredere.
Clarificându-ți intenția, devii mai conștient de direcția dorită și îți vei stabili obiective mai potrivite ție și valorilor tale, cu care chiar rezonezi, iar astfel cresc șansele de a acționa pentru a le îndeplini. Obiectivele devin doar mijloace pentru a trăi acel moment final de îndeplinire a intenției.
Stabilindu-ți o intenție te vei conecta apoi mai bine la obiectivul tău și vei fi prezent(ă) pentru el nu doar în planul acțiunii, ci și mental și emoțional. Vei începe să observi resurse, oportunități pe care nu le vedeai înainte, care te vor ajuta să-ți îndeplinești intenţia.
De exemplu, ți s-a întâmplat vreodată să vorbești cu cineva despre un anumit lucru, cum ar fi o mașină roșie, iar apoi să vezi brusc pe stradă o mulțime de mașini roșii? Nu este magie, pur și simplu așa funcționează creierul uman. Cu cât îți concentrezi mai mult atenția asupra unui aspect, cu atât mintea va fi mai activă și deschisă să identifice oportunități în acea direcție. Iar asta e valabil nu doar când vine vorba de mașini roșii.
Cum îți stabilești intenția
Formulează-ți intenția constructiv și pozitiv, evidențiind ce vrei să obții, nu lucrul de care te ferești sau de care vrei să scapi („Vreau să mă bucur de abundență financiară” în loc de “Nu mai vreau să fiu sărac”).
Este bine ca verbul folosit să fie la timpul prezent (mă simt, mă bucur etc.), nu condițional (aș vrea, mi-ar plăcea etc.).
Întreabă-te “De ce?”. De ce această intenție? Ce se află în spatele ei? Gândește-te de ce îți dorești ceea ce îți dorești. Vei putea apela la aceste motivații profunde pe parcursul anului, în momentele în care vei avea nevoie de un imbold să continui treaba.
Împărtășește această intenție cu cineva. În acest fel vei dobândi mai multă claritate și angajamentul tău va crește.
Obiectivele te ajută să îți ancorezi intenția în real. Vei putea naviga incertitudinea, concentrându-te asupra a ceea ce poți stăpâni și adaptându-te pe parcurs, la situațiile asupra cărora nu ai control. În Banometru găsești suport să-ți îndeplinești visurile, pornind de la intenții și obiective și până la transpunerea în realitate.
Te așteptăm la webinarul gratuit Setăm intențiile pentru 2021, unde vei descoperi cum să-ți setezi intenții în mod eficient! Acesta va avea loc joi, 14 ianuarie, începând cu ora 18:30, pe platforma online Zoom. Înscrie-te aici:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIsfumrqT4qH90tm3qViyxaE_0fEHGXSRwV