Finanțe în vreme de criză

Pe această platformă îți oferim informații concrete și pe înțelesul tău ca să-ți gestionezi mai bine banii în contextul crizei COVID-19.

Vei afla răspunsuri la întrebări actuale: cum să-ți reduci cheltuielile, ce se întâmplă cu ratele la bănci, cum să-ți suplimentezi veniturile și unde poți găsi ajutor financiar.


DIAGNOSTICARE - Unde sunt acum?
DIAGNOSTICARE - Unde sunt acum?

Ca și sănătatea fizică, diagnosticul de “sănătos financiar” reiese în urma unei analize. Mai exact, analiza bugetului – cunoașterea veniturilor și cheltuielilor proprii.

Simptome ale unei sănătăți financiare precare

  • Rămâi fără bani până la sfârșitul lunii, înainte să-ți primești salariul.
  • Faci cheltuieli compulsive. Banii ți se scurg printre degete, dar nu știi unde se duc.
  • Te confrunți cu o îndatorare excesivă. Ai multe datorii și/ sau credite. Niciodată nu-ți ajung banii, indiferent cât ți-a crescut salariul.
  • Vânezi metode de a face bani peste noapte, dar eșuezi de fiecare dată.
  • Ai venituri insuficiente și cauți tot timpul afacerea perfectă care se dovedește a fi neprofitabilă.
  • Ești „studentul veșnic”, bazându-te pe banii de la părinți sau rude.
  • Ai stimă de sine redusă și nu crezi că poți să câștigi bani suficienți sau cât ți-ai dori.

Asumarea responsabilității pentru propria situație este pasul esențial spre sănătatea financiară. Conștientizează că de tine depinde să-ți redobândești controlul asupra banilor și să-i folosești mai bine ca instrumente pentru o viață prosperă.

Pentru a ieși din impasul financiar trebuie să știi exact unde te afli, ca să poți identifica apoi cele mai bune soluții. În acest scop, fă-ți un buget:

  1. Vezi ce venituri ai și care este probabilitatea ca ele să mai existe: câți bani ai în buzunar și în conturi în momentul acesta, câți ar trebui să intre și câți ai de dat. Ia în calcul toate formele de venit, nu doar salariul (chirii, dividende etc.). Vezi cum poți să le crești, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză.
  2. Analizează cheltuielile și verifică necesitatea lor. “Chiar îmi trebuie sau pot fără?” Fă diferența între nevoi și dorințe. Elimină cheltuielile lunare pe care le ignori de obicei (abonamente la servicii pe care nu le folosești sau nu sunt esențiale). S-ar putea să descoperi unele cheltuieli foarte mici, dar constante, care în 6 sau 12 luni se traduc în sume importante din venituri.
  3. Ia în calcul activele, adică acele lucruri pe care le ai și pot fi transformate în bani: care sunt, unde sunt, cui îi sunt încredințate, ce venit aduc, dacă acest venit este influențat de criză sau nu. Aici intră certificatele de depozit, bonurile de trezorerie, proprietățile imobiliare, alte bunuri etc.
  4. Ține cont de datorii. Cui ai să-i dai bani, câți, când, cu ce dobânzi, la ce intervale de timp.

Educă-te financiar. Informează-te în permanență despre cele mai bune metode de economisire și investiții, află care sunt drepturile tale în relația cu instituțiile de credit și cum îți poți plăti datoriile cât mai repede.

BUGET GÂNDIRE - O perspectivă nouă VENITURI ȘI PIAȚA MUNCII CHELTUIELI ACTIVE ECONOMII INVESTIȚII CREDITE/DATORII
Link-uri utile

Banca Națională a României
Poți găsi informații despre cursul de schimb valutar, listele cu instituțiile de credit autorizate din România, dobânda de referință.

Autoritatea de Supraveghere Financiară
Instituția care reglementează piața de capital (fonduri de investiții, instrumente financiare), piața de asigurări (asiguratori și intermediari) și pensiile private (administratori, depozitari și agenți de marketing).

Ministerul de Finanțe
Administrează bugetul țării, are autoritatea fiscală în subordine, emite titluri de stat, în care poți investi (www.anaf.ro)

Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Detalii despre măsurile de protecție socială (șomaj tehnic, ajutor social etc.).

ANOFM
Poți să apelezi la Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde locuiești în cazul în care ai un conflict de muncă sau ți-au fost încălcate drepturile ca angajat.

Bursa de Valori București
Piața de capital din România, lista cu brokerii autorizați și cu companiile listate la bursă, precum și date despre acestea.

Depozitarul Central
Tine evidența acționarilor și distribuie dividende pentru o parte din societăți.

Biroul de Credit
Administrează baza de date cu clienții instituțiilor de credit și ai instituțiilor financiare nebancare, unde apar informații despre creditele acordate și modalitatea de plată a acestora.

CSALB
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar

SAL-FIN
Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar

Generația Independentă
Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar


Materialele de pe acest site au scop informativ şi nu reprezintă recomandări de investiţii sau de a cumpăra un produs sau un serviciu anume. Vă încurajăm să vă documentaţi cu atenţie înainte de a lua decizii financiare.