Scutecele reutilizabile, una din solutiile de conservare a bugetului familiei

Aproximativ acum trei ani și jumătate am aflat cu mari emoții, spaime și speranțe că urmează să fim părinți. Evident, toate lucrurile din jurul nostru au căpătat alte dimensiuni și prioritățile au început să se rearanjeze în mica noastră familie. Totuși unele lucruri nu s-au schimbat în cazul nostru, atenția și intenția de a produce cât mai puține deșeuri. Scutecele de unică folosință ni se adunau în imaginație ca niște munți de plastic puturos. Așa am ajuns să căutăm soluții alternative și după ceva timp petrecut on-line am aflat cu mirare și încântare de scutecele textile. Mare ne-a fost surpriza să ne dăm seama, că pe lângă avanjatul de a nu arunca în fiecare zi scutece la gunoi, avem șansa de a economisi. De altfel, acesta e un mare avantaj al reutilizării.

Calculul meu a fost destul de simplu, comparând prețul de utilizare a scutecelor UF (de unică folosință) și cele reutilizabile. Pentru început am estimat perioada medie de utilizare a scutecelor și frecvența utilizării. Dacă în cazul nostru, cei care am crescut cu cheia la gât, ieșirea din scutece se făcea în jurul vârstei de un an, acum copiii au o perioadă mult mai lungă de renunțare – probabil, majoritatea în jurul vârstei de 3 ani, odată cu începerea grădiniței. Așa că, am zis să iau această vârstă ca reper. În acest interval sunt câteva perioade, cu frecvențe diferite de schimbare a scutecului. În primele 3-4 luni, scutecul se schimbă cam de 6-7 ori pe zi, de la 4 luni până pe la un an schimbul scutecului este în jur de 5 ori pe zi, iar după un an, de 3-4 ori pe zi. Prețul de unui scutec UF l-am estimat la 1,2 RON, deși foarte probabil este un pic mai ridicat, iar prețul unui pachet de aleze UF (păturica pe care îl schimbi) este de aproximativ 45 RON pentru un set de 35 bucăți. În cazul alezelor am luat în calcul o aleză pe zi. Așa am aflat că doar scutecele și alezele UF ne-ar costa după cum urmează:

  • 1-4 luni
  • Scutece: 30 (zile)*4(luni)*6(utilizări/zi)*1,2 RON= 864 RON
  • Aleze: 30(zile)*4 (luni)*1.3 RON= 156 RON
  • 5 luni – 1 an
  • Scutece: 30(zile)*8(luni)*5(utilizări/zi)*1,2 RON=1440 RON
  • Aleze: 30 (zile)*8(luni)*1.3 RON=312 RON
  • 1-3 ani
  • Scutece: 2*365 (zile)*4(utilizări/zi)*1,2RON=3504 RON
  •  

Total costuri pentru scutece de la naștere până la ieșirea din ele 6276 RON

Ce sunt însă scutecele textile refolosibile?

Probabil primul gând atunci când zicem scutece textile e legat de fineturile pe care mamale noastre, îm mod cert, le-au detestat din tot sufletul, având în vedere câte au fiert și frecat. Însă, de când am renunțat noi la scutece, lucrurile au evoluat foarte mult în această direcție. Acum scutecele textile sunt haioase, colorate și relativ ușor de întreținut. Sunt nenumărate croiuri și materiale, în funcție de vârstă, preferințe, cât de slăbuți sau pufoși sunt copiii sau momentul utilizării (zi sau noapte). Aceste scutece sunt foarte asemănătoare ca aspect cu cele UF, însă au marele avantaj de a putea fi spălate și reutilizate. Dacă sunt bine întreținute, ele pot fi utilizate și la al doilea copil sau chiar vândute (cazul nostru).

Când am aflat de alternativa scutecelor textile, am căutat informații despre întreținerea lor, ce mărci se potrivesc, ce mărimi există etc. În principiu, utilizarea scutecelor textile presupune două perioade:

  • - 1-5 luni – scutece pentru nou născuți și
  • - 5 luni – până la ieșirea din scutec – scutece OS (one size), adică reglabile.

Având în vedere frecvența cu care se schimbă scutecele, pentru perioada nou-născut am estimat ca utilă o rezervă de aproximativ 12 scutece. După această perioadă, am am decis să luăm 14 scutece de zi și 6 de noapte. Am cumpărat și 3 aleze reutilizabile.

Modelul care ne-a plăcut nouă cel mai mult se numește Little Lamb, al unor producători din Marea Britanie și am să vă ofer orientativ costurile asociate pachetelor lor pentru fiecare perioadă. Sunt însă și multi producători români, unde prețurile sunt mult mai mici. De asemenea, există și săptămâna internațională a scutecelor textile (în luna aprilie), perioadă în care toți producătorii au reduceri. De asemenea, puteți lua în calcul cumpărarea unui set de scutece pre-loved (utilizate).

Pachetele standard Little Lamb pentru cele două etape costă aproximativ 632 RON fiecare, la care poți adăuga câteva scutece în plus 3-4, de siguranță, în cazul în care nu ai acces la mașina de spălat 3-4 zile. Alezele reutilizabile alese de mine, de la un producător român au fost 30 RON/bucată. Astfel, costurile totale cu scutece noi au fost în jur de 1500 RON.

După ce copilul nostru a ales să nu mai folosească scutece, am decis să ne vindem rezerva, așa că, din suma cheltuită am recuperat aprozimativ 700 RON. Ceea ce înseamnă că noi am cheltuit aproximativ 800 RON pe scutecele textile. E adevărat, nu am utilizat exclusiv scutece textile. În vacanțe am avut cu noi câte un pachet UF sau dacă fețita rămânea la bunici, nu duceam întotdeauna scutecele textile cu noi. Astfel, putem estima un cost total pentru scutece de aproximativ 1100 RON. Totuși, diferența e evidentă.

Ce e diferit în cazul scutecelor textile

De ce educatie financiara pentru adulti?

Costurile de mentenanță a scutecelor sunt legate de spălarea lor, însă noi le-am splălat întotdeauna cu restul hainelor copilului, după o limpezire prealabilă. Limpezirea este un ritual important pentru scutece, pentru a evita îmbâcsirea.

E nevoie de o oarecare planificare. Scutecele pot sta într-o cutie închisă vreo 3-4 zile, însă după aceea e indicat să fie splălate.

Uscarea, în perioada rece, poate da dureri de cap pentru că scutecele sunt pufoase, cu mult material și necesită mai mult timp de uscare decât o haină obișnuită.

Dimensiunile sunt în cazul unor părinți o bătaie de cap. Sunt grosuțe și copii arată ca mici bondărei, însă pot fi o soluție bună atunci când vine vorba de fixarea corectă a șoldului – cel puțin așa zic unele curente de opinie. Nu am să zic nici da nici ba. Nu ne-am confruntat cu probleme în acest sens și nu știm exact dacă ajută cu adevărat sau nu. Nouă însă ne-a plăcut enorm să o vedem așa pufoasă.

Mirosul scutecelor textile nu e același cu cel al scutecelor UF. Pentru simplul motiv că nu conțin acele geluri absorbante sau care acoperă mirosurile. Scutecele textile miros a spălat și când se murdăresc, atunci când le deschideți, au mirosul specific de urină sau caca. Modelele alese de noi țineau însă mirosul foarte ok în scutec până la schimbarea acestuia.

Alergiile de piele și renunțarea la scutec. Am auzit multe cazuri de părinți care au ales scutece textile pentru a putea evita alergiile copiilor, cum am auzit și sfaturi de a le folosi pentru a renunța mai repede la scutece. Dar am auzit și de părinți care au renunțat la scutecele textile pentru că nu le suportau copiii. Fetița noastră nu a avut deloc alergii sau infecții, așa că nu aș putea spune nici da nici ba în cazul sensibilității pielii. În mod sigur însă, a renunțat din proprie inițiativă la scutece, la vârsta de 1 an si 7 luni. Bănuim că utilizarea scutecelor textile a ajutat.

Vânzarea scutecelor poate lua timp. Nouă ne-a luat aproximativ o jumătate de an să le vindem. Oamenii nu sunt încă obișnuiți cu ideea de scutece textile, darămite să cumperi rezerva unui alt copil. Aici depinde mult de prețul pe care doriți să îl obțineți și ce vor cumpărătorii. În cazul nostru, a fost o foarte frumoasă potrivire între noi și cei care le-au prelungit durata de viață.

1. test
2. excel test