Eșecul ca parte din viață. 5 moduri prin care să-ți iei lecții din crize

Ți-ai dorit să faci economii, dar ai cedat când ai văzut acel telefon șmecher. 

Ai muncit mult la un proiect, dar nu a ieșit așa cum îți doreai. 

Ți-ai propus să mănânci mai puțin zahăr, dar prăjiturile cu care te-a servit mama erau prea bune și le-ai dat gata pe toate dintr-o răsuflare.

Dacă o întrebi pe colega de serviciu care se descurcă bine cu banii și pare că nu-i lipsește nimic, foarte probabil îți va povesti că a trecut prin multe până să ajungă acolo. De exemplu, că a făcut o gafă la lucru chiar de față cu șeful sau că a avut numeroase datorii și luni în care trăia de la un salariu la altul. De fapt, tocmai întâmplările despre eșecuri sunt cele care condimentează povestea persoanei respective. Cu cât a căzut de mai multe ori, cu cât mai multe crize personale a depășit, cu atât pare mai spectaculos succesul său.

Eșecul e prezent peste tot în viețile oamenilor împliniți, dar continuăm să îl privim ca pe un virus, ca fiind diametral opus succesului. Însă foarte rar realitatea e complet albă sau neagră, ci se compune dintr-o paletă de culori unde succesul și eșecul sunt complementare. 

Dacă te afli într-o criză personală și nu știi cum să treci de eșec și de teama cu care te-ai confruntat de multe ori, iată 5 idei pentru o nouă perspectivă: 

1. Acceptă când ai făcut o greșeală sau ai avut un eșec

Eșecurile ne amintesc de umanitate și vulnerabilitate într-o lume care celebrează perfecțiunea. Învață să ai compasiune față de tine și față de cei din jur, fii realist față de punctele tale slabe și conștient că fiecare le are pe ale sale. Vezi cum poți să le îmbunătățești. E în regulă să fii trist(ă) sau dezamăgit(ă), dar nu rămâne blocat(ă) în aceste emoții. 

Dacă până acum cheltuielile impulsive ți-au adus (prea) multe datorii care te apasă, asumă-ți deciziile pe care le-ai luat la acele momente și acceptă că nu le mai poți schimba. Ce poți face, însă, este să găsești soluții ca să ieși din situația dificilă în care te afli acum.

2. Evaluează situația cu recunoștință

Eșecul e momentul bun să te oprești și să faci o evaluare. În goana după succes și îndeplinirea obiectivelor, uităm să punem pauză din când în când și să vedem ce mai simțim despre planurile noastre. Uităm să sărbătorim ce am obținut până atunci. Iată câteva întrebări care te pot ajuta:

  • Cum am ajuns aici? Ce s-a întâmplat, concret?
  • Ce nu a funcționat? 
  • Ce aș putea face ca pe viitor să funcționeze? Cum aș putea îmbunătăți situația?
  • Ce a ieșit bine? Ce am învățat? Pot să aplic din abilitățile dezvoltate în această experiență în alte zone profesionale sau personale? 
  • Pentru ce lucruri sunt recunoscător/ recunoscătoare din acest parcurs?

 

De exemplu, poate nu ai reușit să economisești cât ți-ai propus, dar ai reușit să mai reduci din cheltuieli, renunțând de 3 ori să-ți cumperi haine de care oricum nu aveai nevoie. Sau chiar dacă nu ai primit mărirea de salariu solicitată, poate poți să folosești abilitățile dobândite la locul de muncă respectiv ca să-ți găsești o colaborare suplimentară. 

3. Redefinește eşecul

Care sunt credințele tale cu privire la eșec? Ți le-ai format pe parcurs sau le-ai moștenit ca atare de la părinți sau familie? 

Eșecul îți poate serios afecta stima de sine dacă privești toate situațiile în termeni de succes total sau înfrângere definitivă. Crizele sunt momente bune pentru a învăța și ne împing să gândim mai creativ. Fac asta cam brutal, ce-i drept, dar sunt contexte prielnice să „grăbim” procesul de schimbare. Așa cum unii dintre noi ne mobilizăm rapid când mai avem puțin până la un termen limită, la fel putem fi mai eficienți în a găsi soluții la probleme în situații de criză.

Schimbă-ți perspectiva și privește eșecul ca pe o oportunitate să explorezi noi opțiuni. 

Faptul că ți-ai pierdut locul de muncă poate fi considerat un eșec, dar dacă îți găsești un post unde câștigi mai bine sau îți începi propria afacere, perspectiva se schimbă. 

Chiar dacă până acum ai strâns multe datorii pe care ți-e greu să le plătești, ai reușit totuși să repari casa în care locuiești cu familia ta, iar asta înseamnă mai multă siguranță.

4. Adaptează-ți planul

Un sportiv profesionist este conștient că nu poate câștiga fiecare punct și fiecare meci din viața sa, însă asta nu-l împiedică să lupte mai departe. 

Dacă strategia inițială nu funcționează, iar eșecul a demonstrat asta, nu te teme să o adaptezi pe parcurs. La început nu ai privirea de ansamblu, iar pe parcurs, pe măsură ce afli noi informații, s-ar putea să vrei să-ți schimbi planurile. Și e ok. La fel, a-ți ajusta obiectivele nu este ceva rău. Schimbarea e singura constantă, așa că fii flexibil.

S-ar putea ca după o lună să nu ți se mai pară realist să reduci cheltuielile cu transportul la jumătate, cum ți-ai propus, dar tot poți să scazi din drumurile cu taxiul sau să mergi uneori pe jos; și asta se va simți la economii.

Poate nu vei scăpa de toate datoriile în 2 ani, cum te-ai gândit la început, dar poți să reconsideri perioada până la 3-5 ani, de exemplu, și să le plătești treptat, începând cu cea mai mică datorie.

5. Cere ajutorul

Vorbește cu alți oameni care au fost în situația ta sau apelează la suportul unui specialist, cum ar fi un consilier pentru dezvoltare personală sau orientare în carieră (găsești astfel de servicii inclusiv online). 

Nu te teme să ceri ajutorul, foarte probabil și alții s-au mai confruntat cu problemele tale și cu același eșec. Dacă ai prea multe datorii și rămâi fără bani în prima săptămână după ce ai primit salariul, nu ești singurul/ singura! 

Succesul înseamnă să treci din eșec în eșec fără să-ți pierzi entuziasmul.”, spunea Churchill.

La Banometru îți oferim suport concret pentru problemele tale financiare - curs online, coaching financiar (consiliere individuală cu un specialist), dar și energia Comunității, ca să-ți menții entuziasmul viu și să faci o schimbare pe termen lung. Indiferent prin câte eșecuri ai trecut, poți ieși din criză, iar noi suntem alături de tine!